Poznaj 37 polskich produktów tradycyjnych i regionalnych z oznaczeniami unijnymi i pomóż im dotrzeć do szerszego grona smakoszy. Bądź Jurorem i zagłosuj na swoje ulubione produkty!


Głosy
1876
Ranking
1
 
Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
głosuję

Jabłka grójeckie



Termin „jabłka grójeckie” odnosi się do ponad 40 odmian pochodzących z tzw. regionu grójeckiego. Owoce te posiadają charakterystyczne cechy: wielkość, miąższ, ale przede wszystkim mocny rumieniec, wynikający z wyższej o 5% zawartości barwników pod skórką (głównie antocyjanów i karotenoidów) oraz kwasowość wyższą od przeciętnej dla danej odmiany średnio o 5 %.

Zalety jabłek grójeckich wynikają z panujących w regionie grójeckim wyjątkowych warunków glebowo-klimatycznych. A także z umiejętności miejscowych sadowników, na które składa się doświadczenie dziesiątek pokoleń ich poprzedników. Okolice Grójca nazywane są bowiem „największym sadem Europy”. I to sadem o ugruntowanej renomie: jego początki sięgają XVI wieku, kiedy to królowa Bona otrzymała tu ogromne połacie ziemi i postanowiła przeznaczyć je na królewski sad. Wielkie zasługi dla rozwoju sadownictwa w XIX poczynili duchowni, doskonalący metody uprawy i przechowywania jabłek. U progu odzyskania niepodległości w XX wieku w regionie grójeckim powstała pierwsza przechowalnia owoców, dzięki temu były one dostępne także w zimie. Kolejny skok w rozwoju sadownictwa grójeckiego nastąpił w latach powojennych, gdy w regionie zaczęły powstawać gospodarstwa wzorcowe, propagujące nowoczesne metody uprawy. Choć herb Grójca to trzy blankowane baszty, mogłaby nim być kwitnąca gałązka jabłoni – tak ważne miejsce sadownictwo odgrywa w życiu jego mieszkańców. Od wielu lat pod koniec maja obchodzi się tu Święto Kwitnących Jabłoni, podczas którego można kupić sadzonki najsmaczniejszych odmian.

5 października 2011 r. jabłka grójeckie zostały wpisane do rejestru Unii Europejskiej jako produkt pod znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Ochroną objęto ponad 40 odmian, w tym Gala, Gloster, Idared, Lobo, Ligol) uprawianych na ściśle wyznaczonym obszarze. W województwie mazowieckim jest to 21 gmin, w łódzkim 5 gmin. Gminy o największej koncentracji upraw to: Błędów, Belsk Duży, Grójec, Warka (do 70% upraw). Producenci jabłek zobowiązani są do przestrzegania zasad Integrowanej Produkcji (IP) lub specyfikacji GLOBALGAP czyli systemu bezpieczeństwa żywności w rolnictwie, od przygotowania stanowiska do pakowania i etykietowania.




Trzy znaki smaku
newsletter