Poznaj 37 polskich produktów tradycyjnych i regionalnych z oznaczeniami unijnymi i pomóż im dotrzeć do szerszego grona smakoszy. Bądź Jurorem i zagłosuj na swoje ulubione produkty!


Głosy
118
Ranking
7
Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)
głosuję

Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna



Truskawka kaszubska lub kaszëbskô malëna jest tradycyjnym produktem województwa pomorskiego. Jej owoce mają dość zmienny kształt, jednak wszystkie podczas dojrzewania wybarwiają się na intensywnie ciemnoczerwony kolor, wyrównany na całej powierzchni. Są lekko błyszczące i po przekrojeniu - intensywnie czerwone. Jędrne i bardzo soczyste, mają wyjątkowy aromat i zapach, który odróżnia je od truskawek uprawianych w innych regionach. Truskawki kaszubskie są znacznie słodsze, zawierają bowiem więcej cukrów.

Truskawki zostały sprowadzone na teren Kaszub dopiero na początku XX wieku, jednak przyjęły się doskonale – z każdym rokiem zwiększał się teren ich upraw. Na ich wyjątkowość wpływa specyficzny mikroklimat Pojezierza Kaszubskiego, a w szczególności występujące latem dobowe wahania temperatury: chłodne noce i upalne dni. Od 1971 roku w pierwszą niedzielę lipca, z okazji truskawkowych żniw gospodarze powiatu kartuskiego organizują wielki festyn ludowy zwany „truskawkobraniem”.

Truskawka kaszubska / kaszëbskô malëna od dnia 28 listopada 2009 r. wpisana jest do europejskiego rejestru nazw i oznaczeń jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oznaczeniem tym mogą się legitymować owoce wyprodukowane na obszarze powiatu kartuskiego, kościerskiego, bytowskiego oraz gminy Przywidz, Wejherowo, Luzino, Szemud, Linia, Łęczyce oraz Cewice, czyli, ogólnie rzecz ujmując na terenie Pojezierza Kaszubskiego lub historycznych Kaszub.




Trzy znaki smaku
newsletter